Увага! «Отруєння грибами»

На Чернігівщині наступив сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти "мисливців", які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів. Проте, нажаль, не всі грибники можуть впевнено відрізнити отруйні гриби від їстівних. Як результат, це може призвести до нещасного випадку. Так в одному з сіл Ніжинського району від отруєння грибів померла жінка похилого віку. Ще два смертельні випадки від вживання грибів зареєстровані в інших районах Чернігівської області. Крім того, непередбачувані наслідки чекають на тих, хто не обізнаний з правилами приготування деяких видів грибів.

Рятувальники нагадують:

1. Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які достовірно відомо, що вони їстівні.

2. Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями у різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності.

3. Не куштуйте сирі гриби на смак.

4. Вдома ще раз перевірте гриби, особливо ті, що збирали діти. Усі сумнівні одразу викидайте.

5. Не купуйте гриби на стихійних ринках.

6. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

7. При обробці грибів кип'ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

8. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовують для соління - грузді, вовнянки та інші котрі містять молочний сік. Цим самим Ви позбудетеся гірких речовин, що уражають слизову оболонку шлунку.

9. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

10. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

11. Найнебезпечнішим з отруйних грибів є бліда поганка, яку люди часто плутають із печерицями чи сироїжками.

12. Значна кількість грибів, що досі вважалися їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд, то може статись отруєння.

13. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.

Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі.

Відділ з питань НС та ЦЗН

09.09.2016