Великий форум ОСББ у м. Ніжині!

24 липня у великій залі виконавчого комітету відбувся Великий форум ОСББ «Взаємодія ОСББ між собою та з органами влади: як досягти синергії» за підтримки проекту ЄС/ПРООН «HOUSES та Ніжинської міської ради. У засіданні взяли участь міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови Сергій Дзюба, радник міського голови Сергій Осадчий, заступник начальника управління житлово-комунального господарства та будівництва Світлана Сіренко, Національний консультант з підтримки створення ОСББ та розвитку їх потенціалу (ПРООН) в Чернігівській області Світлана Рожок. Також на Великому форумі ОСББ у м.Ніжині зібралися голови ОСББ, члени правління та члени ініціативних груп для обговорення дискусійних питань, законодавчих постанов та утеплення власних будинків не тільки Ніжина, а й міста Чернігова та Прилук.

Міський голова відкриваючи форум відмітив важливість тих змін, які відбуваються в законодавстві щодо повноважень та відповідальності мешканців об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Наголосив, що головною задачею об’єднання співвласників багатоквартирних будинків це не тільки нова форма організації управління спільної власності, а в першу чергу, щоб мешканці навчились спільно приймати рішення по вирішенню тих проблем, які виникають, вміти домовлятись, спільно приймати рішення та нести спільну відповідальність. «Це той над важливий соціальний капітал який виробляється в таких формах» - наголосив Анатолій Валерійович.

Міська влада не стоїть осторонь проблем ОСББ. Ніжинською міською радою прийнято рішення «Про внесення змін до міської цільової програми підтримки співвласників багатоквартирних житлових будинків та капітального ремонту житлового фонду міста Ніжин на 2019 рік (додаток №1) до рішення Ніжинської міської ради від 24.04.2019 р. за № 2-54/2019.». Відповідно до рішення в бюджеті міста Ніжина на 2019 рік в межах наявного фінансового ресурсу будуть передбачатися кошти на фінансування зазначеної програми. Очільник міста зауважив, що під час проведення форуму одним із завдань присутніх буде відпрацювати разом механізм проведення конкурсу, відповідно до рішення, щодо вирішення на який саме умовах буде визначатися той чи інший будинок, що потребує фінансування міського бюджету. Анатолій Лінник акцентував увагу на тому, що напрацювання і визначення даних умов це спільна задача, спільна робота міської влади і співвласників багатоквартирних житлових будинків.

Присутні у змішаних групах які складалися з представників органів місцевого самоврядування, депутатів, представників ОСББ разом проаналізували міську цільову програму підтримки співвласників багатоквартирних житлових будинків та капітального ремонту житлового фонду міста Ніжина н 2019 рік та напрацювали зауваження та пропозиції.

На форумі також обговорювали найкращі практики муніципальних програм підтримки ОСББ, і як зробити ОСББ ефективним; що може і що повинне ОСББ? Що можуть і що повинні органи державної влади і місцевого самоврядування ? Як уберегти ОСББ від невластивих функцій? Як співпрацювати, а не воювати з органами влади (техніки діалогового підходу)? У чому різниця між громадською спілкою і асоціацією ОСББ ? Вигоди об’єднання: коли 1+1=3.

Начальник сектора взаємодії із засобами

масової інформації (прес-центр)

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Ольга Гук

24.07.2019