Відбулось чергове засідання виконавчого комітету

Сьогодні у малій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулося засідання виконавчого комітету під головуванням міського голови Анатолія Лінника. У засіданні взяли участь заступник міського голови Сергій Дзюба, радник міського голови Сергій Осадчий, керівники управлінь та відділів виконавчих органів ради. На порядку денному було 5 проектів рішень та 7 подані для розгляду у робочому порядку. Різне:

1.Про видачу дублікату свідоцтва про право власності на об’єкт нерухомого майна в м. Ніжині

2.Про видалення зелених насаджень на території м. Ніжина

3.Про надання дозволу на оформлення технічної документації на збудовані гаражі, перепланування, переобладнання у квартирах м. Ніжина

4.Про затвердження порядку використання коштів для надання підтримки Ніжинській міській організації ветеранів України

5.Про організацію проведення в м. Ніжині «Спасівського ярмарку «Фестиваль меду»

Рішення, подані для розгляду у робочому порядку

6.Про розміщення тимчасових споруд у м. Ніжині.

7.Про створення аукціонної комісії для продажу нежитлової будівлі, що розташована за адресою: м. Ніжин, вул. Березанська, будинок 104б.

8.Про фінансування видатків, пов’язаних з придбанням питної води.

9.Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Ніжинської міської ради від 19.06.2019 р. №204 «Про поповнення міського резерву матеріально-технічних ресурсів для запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій».

10.Про розгляд матеріалів комісії з питань захисту прав дитини.

11.Про затвердження висновку служби у справах дітей виконавчого комітету Ніжинської міської ради про підтвердження місця проживання дитини, для тимчасового виїзду за межі України від 22.07.2019 р. №14.2-10/491

12.Про надання дозволу директору товариства з обмеженою відповідальністю гастроном «Ніжинський» Ступаку Ярославу Миколайовичу на виготовлення за власні кошти проектно-кошторисної документації та будівництво каналізаційної мережі від будівлі до існуючих мереж централізованого водовідведення міста.

Всі рішення опрацьовані та прийняті одноголосно.

У «Різному» обговорили та вирішили направити Звернення до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана щодо скасування постанови №560 від 26.0-6.2019 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» в той редакції в якій вона є.

Прийняття даного звернення було обумовлено опублікуванням Постанови Кабінету Міністрів України №560 від 26.0-6.2019 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг». Дана постанова встановлює граничні ціни/тарифи з постачання теплової енергії та гарячої води. Ціна за 1 Гкал 1400 грн. не покриває витрат теплопостачальницьких організацій на виробництво теплової енергії.

Для прикладу, середньозважувальний тариф по Україні становить на 01.05.2019 рік 1807 грн. за 1 Гкал., а в м.Ніжині – 2009,40 грн.. В окремих містах України такий тариф складає більше 2300 грн. за 1Гкал. Все залежить від стану котелень, теплових магістралей та ряду інших факторів. Діюче законодавство передбачає, що тарифи повинні покривати витрати на виробництво і транспортування тепла. Із врахуванням цих вимог і був затверджений тариф у місті Ніжині. Доречно сказати, що тариф у місті був затверджений з дотриманням усіх процедур. Вся необхідна інформація про структуру тарифа, його складові розміщені на офіційному веб-сайті Ніжинської міської ради у розділі «Рішення виконавчого комітету» за посиланням: http://www.nizhynrada.gov.ua/article/1485/rshennya-priynyat-20-grudnya-2018-roku.html

На виконання даної постанови з розрахунками Асоціації міст України в Україні потрібно 7 млрд. грн. Для Ніжина ці витрати складають 41,7 млн. грн. В самій постанові КМУ не визначено за рахунок яких джерел буде покриватися різниця між фактичними витратами і граничним тарифом. Проте в документах, які готувалися при прийнятті Постанови визначено, що весь тягар буде покладено на місцеві бюджети. Бюджет міста Ніжина прийнятий на початку року і в ньому не враховано таких витрат. Конституцією України захищені права громад для таких випадків, де в ст. 142 визначено, що витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. Крім того кількома законами визначено, що ціни та тарифи на комунальні послуги затверджуються органами місцевого самоврядування.

Прийнявши Постанову Кабінету Міністрів України №560 від 26.0-6.2019 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» з грубим порушенням діючого законодавства. Кабінет Міністрів переклав тягар від її виконання на місцеві громади порушивши їх конституційні права. На захист інтересів ніжинської громади було прийнято звернення до Прем’єр-міністра України В.Гройсмана щодо скасування постанови №560 від 26.0-6.2019 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг».

Начальник сектора взаємодії із засобами

масової інформації (прес-центр)

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Ольга Гук

25.07.2019