Відбулась зустріч із представниками Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

Міський голова Анатолій Лінник і перший заступник міського голови Григорій Олійник провели робочу зустріч з т. в. о. Голови Держенергоефективності Костянтином Гурою та начальником відділу координації науково-технічної діяльності Департаменту відновлюваних джерел енергії Анною Жуковою.

Під час зустрічі її учасники обговорили можливі напрямки розвитку енергоефективності в місті та використання відновлюваних джерел енергії задля енергетичної незалежності Ніжина (сонячні панелі, перехід з газу на біомасу та перспектива енергокультур). Міста, які стають менш енергозалежними мають змогу поділитись своїми знаннями та досвідом. Серед таких міст, які одними з перших почали втілювати енергоощадні проекти, й Ніжин.

Анатолій Лінник зазначив: «Впровадження енергоефективних заходів дає гарний результат для міста. Але наш місцевий бюджет має обмежений ресурс. Тому, ми шукаємо різні шляхи вирішення, в тому числі залучаємо кредитні кошти та домовляємось про співпрацю з інвесторами».

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України активізує співпрацю з місцевою владою для мультиплікації кращих проектів із заміщення газу та енергоефективності. 

У місті впроваджено проекти із заміщення газу біомасою, поглиблене ЕСКО-партнерство, міську програму «теплих кредитів» та інші заходи.

Після зустрічі учасники заходу відвідали один з успішних об’єктів – твердопаливну котельню, яка працює на пелетах, потужністю 3 МВт. Ця котельня забезпечує теплом і гарячою водою Ніжинський державний університет ім. М. Гоголя, музичну школу та прилеглі будинки. У рік котельня заміщує близько 1,3 млн м3 газу.  

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю,

Лілія Ломакіна


21.08.2020