Відбулася презентація книги «Ніжинські земські лікарі та їхні нащадки» до 155 – річчя Ніжинської земської лікарні

18 серпня відбулася презентація книги «Ніжинські земські лікарі та їхні нащадки» до 155 – річчя Ніжинської земської лікарні, автором якої є Людмила Володимирівна Єрмова.
Від імені міського голови Олександра Кодоли начальник управління культури і туризму Тетяна Бассак привітала всіх присутніх з презентацією книги, адже на даний час робота лікарів важлива і відповідальна, це гарний подарунок для тих хто цікавиться історією про Ніжин. Дана книга виготовлена в рамках проекту Громадського бюджету 2021 року. Автор проекту, укладач Людмила Єромова протягом двох років провела кропітку роботу разом з ніжинськими науковцями, істориками, бібліотекарями та іншими, що допомагали збирати історичні нариси про медичну сферу міста.
Книга складається з двох частин та тематичних розділів, які переносять нас в різні історичні періоди. В книзі відображені хроніки XVIII? ХІХ, початку ХХ століть. На читачів чекає знайомство з життям та діяльністю особистостей, які стояли у джерел створення земської лікарні у Ніжині, а саме: засновника земської медицини, першого лікаря у Ніжині Савелія Ковнера, головного лікаря земської лікарні Миколи Галицького, головного лікаря Ніжинської психіатричної лікарні й засновника фельдшерсько-акушерської школи Петра Буштедта, першої жінки-лікарки у Чернігівській області Марії Кашпровської, засновника шкірно-венерологічного диспансеру у Ніжині, та ще багато лікарів та лікарів-викладачів фельдшерсько-акушерської школи Буштедта.
Значна частина дослідження присвячена детальному опису лікарні, її життю та порядкам. У книзі розміщені архівні документи, які містять факти про те, що з 1866 року лікарня називалася «Земська» згідно нового царського закону про земські установи. Ці матеріали доводять, що у 2021 році Ніжинській земській лікарні виповнюється 155 років.
Друга частина книги містить багато цікавих фактів, історій, спогадів з власного життя людей, які присвятили свою долю медицині. До книги увійшли нариси про лікарів міста подружжя Бассак Тамару Михайлівну та Бассака Аскольда Панасовича, Бойка Олега Григоровича, Баришкевич Любов Лаврентіївну та Сергія Івановича, Борисяка Ярослава Васильовича, Гриновецького Миколи Мар’яновича, Козачка Віктора Федоровича та його доньки Бєлокобильської Тетяни Вікторівни, Корж Ольги Степанівни, її сина Рисляєва Олександра Васильовича та невістки Валентини Пилипівни та багато інших відомих лікарів.  

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю


18.08.2021