Відбулося чергове двадцять восьме пленарне засідання міської ради

На початку засідання було вшановано пам'ять загиблих учасників антитерористичної операції хвилиною мовчання. Цього дня, 2014 року українська армія зазнала найбільших втрат у боях з російськими окупантами під Іловайськом. За офіційними оцінками, під Іловайськом загинули 366 військових, 429 зазнали поранень, 300 бійців потрапили у полон противника.

Перед формуванням порядку денного секретар міської ради Валерій Салогуб представив наукову розробку начальника відділу інформаційно-аналітичного відділу та комунікацій з громадськістю Пальохи Віталіни, посібник «На допомогу депутату міської ради». У посібнику розкриті практичні аспекти законів «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад», описано основні проблеми, які виникають при аналізі рішень міської ради, наведені приклади деяких методів аналізу та прогнозування.

«Посібник має практичну цінність для депутатів бо він ґрунтовний та доступний у використанні. Тому він буде корисний не тільки сьомому скликанню, а і наступним каденціям наших колег», - зазначив Валерій Володимирович.

Традиційно, порядок денний пленарного засідання включав декілька «блоків» питань: бюджетних, земельних, комунальних, соціально-гуманітарних та регламентних.

Ключовим проектом рішення фінансового блоку питань – був проект рішення по внесенню змін до бюджету.

Для громади міста важливо буде знати, що сесія за пропозицією бюджетної комісії виділила у повному обсязі кошти для придбання проекту будівництва басейну у м. Ніжині у розмірі 600 тис. грн. (раніше було виділено 100 тис. грн. ). Прийнято рішення також про фінансове сприяння проведенню літературного фестивалю «Литаври», передбачено додаткові суми для участі ніжинських футбольних команд у обласних змаганнях.

Серед інших питань розглядалися зміни до таких міських цільових програм:

- Про внесення змін та затвердження Додатку 32 рішення міської ради «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2017рік»від 26 грудня 2016 року

- Про внесення змін до міської Програми розвитку культури, мистецтва і охорони культурної спадщини на 2017 рік.

- Про внесення змін до міської цільової Програми енергозбереження та енергоефективності на 2016-2020 роки.

- Про внесення змін до додатку 51 «Міська цільова Програма «Юридичного обслуговування управління житлово - комунального господарства та будівництва Ніжинської міської ради на 2017 рік» затвердженого рішенням Ніжинської міської ради № 8-19/2016 від «26» грудня 2016 р. «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2017 рік» та додатку до нього

- Про внесення змін в таблицю п. 4 додатку 53 «Міська цільова Програма «Розвитку та фінансової підтримки комунальних підприємств м. Ніжина на 2017 рік», затвердженого рішенням Ніжинської міської ради № 8-19/2016 від 26 грудня 2016 р. «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення на 2017 рік»

Щодо земельних питань, то слід зазначити, що до міського голови постійно надходять заяви від громадян та юридичних осіб щодо земельних відносин. Тому і на цій сесії було розглянуто ряд проектів, пов’язаних з орендою, наданням, продажем земельних ділянок. Одне питання «Про внесення в перелік земельних ділянок несільськогосподарського призначення, що підлягають продажу власникам об’єктів нерухомого майна, розміщеного на цих ділянках» було відправлене на доопрацювання, у зв’язку з необхідністю його довивчення на постійних комісіях міської ради з питань земельних відносин, бюджету та законності.

Обговорюючи комунальні питання, голова профільної постійної комісії міської ради Володимир Башинський в черговий раз звернув увагу депутатів на порядок надання пільг: «Потрібно закінчувати практику масового надання пільг по оренді комунального майна у розмірі 99%. Таке можливо лише у окремих випадках, де дійсно конче необхідно пільга, і якщо це дійсно соціально значущий об’єкт».

Важливим прийнятим проектом рішення для громади міста стали зміни до положення про громадський бюджет. Тепер, згідно прийнятих змін, прийом проектів на наступний бюджетний рік буде проходити протягом двох місяців із з першого понеділка вересня по останню п’ятницю жовтня. Змінився і ліміт можливих вартостей проектів: малий проект не повинен перевищувати 100,0 тис. грн., а великий 400,0 тис. грн. Як доповіла автор проекту, начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю Віталіна Пальоха, тепер перелік проектів громадського бюджету, які перемогли у громадському голосуванні будуть подаватися відразу після затвердження бюджету міста на наступний рік, а тому головні розпорядники коштів зможуть приступити до їх реалізації вже із січня – лютого місяця, що зменшить ризики їх недовиконання.

Серед регламентних рішень було «Про внесення змін до рішення Ніжинської міської ради VII скликання від 24 листопада 2015 року №4 – 2/2015 «Про обрання голів та членів постійних комісій Ніжинської міської ради VII скликання». Проект рішення був пов'язаний із заміною у складі депутатського корпусу та не ніс політичного змісту. Проте після між фракційних дискусій та перерви прийняття рішення було відкладено до наступної сесії. Міський голова доручив секретарю міської ради організувати нараду голів фракцій з метою підготовки такого варіанту змін до проекту, який би був прийнятний для всього депутатського корпусу.

Вцілому слід відмітити, що пленарне засідання пройшло досить оперативно та плідно: прийнято 31 рішенн, 1 – не прийнято та 2 – відправлено на доопрацювання.

Секретар міської ради ,

Відділ інформаційно-аналітичної

роботи та комунікацій з громадськістю

30.08.2017

Попредня новина:

Меморандум у дії!

Наступна новина:

Тижні проти діабету