Відбулося підписання Генеральної угоди

23 серпня 2016 року відбулась непересічна для України подія, до якої сторони партнерства йшли понад чотири роки, це підписання Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні. Угоду укладено на 2016-2017 роки між всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців в особі Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні, всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок в особі Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України.

У новій Угоді суттєво посилено економічний блок, оскільки на сьогодні усі сторони розуміють, що лише розвиток економіки, підвищення конкурентоспроможності вітчизняного виробника, створення привабливого інвестиційного клімату, подальша дерегуляція підприємницької діяльності забезпечать створення нових робочих місць, додаткові надходження до бюджетів усіх рівнів і, як результат, – надасть додаткові можливості для підвищення соціального захисту і рівня життя громадян.

Соціальний блок Угоди містить низку домовленостей з питань соціального захисту, гуманітарних питань, молодіжної політики, охорони праці, задоволення духовних потреб населення.В Угоду закладено норми питань оплати праці, питань єдиної тарифної сітки. Передбачено, що фонд оплати праці зросте майже на 2,2% в бюджетній сфері та ряд інших важливих елементів, що є предметом договірного регулювання.

Угодою визначено низку рекомендацій для сторін колективних переговорів на галузевому та територіальному рівнях, а також для включення у колективні договори.Угода набрала чинності з дня її підписання, тобто з 23.08.2016 року.

Управління праці та соціального захисту населення

Ніжинської міської ради

Чернігівської області

31.08.2016