Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

Відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії Ніжинської міської ради. Головуючий засідання був заступник міського голови Сергій Дзюба. Головним питанням засідання було обговорення плану запобіжних заходів щодо недопущення занесення африканської чуми свиней на територію міста. Доповідав виконуючий обов’язки начальника управління Держпродспоживслужби в Ніжині Віктор Рафальський. Віктор Степанович повідомив, що 17 липня було введено карантин по африканській чумі свиней в с. Омбиш, Борзнянського району. Протягом 2016 року було зафіксовано 91 випадок (84 — серед домашніх, 7 — серед диких свиней). З початку 2017 року в Україні зареєстровано 87 випадків африканської чуми (76 - домашні, 11 - дикі) в тому числі вперше на території Тернопільської, Донецької, Херсонської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей.

Останні випадки африканської чуми зареєстровано 15, 16, 19 та 20 липня в особистих підсобних господарствах громадян в Харківській та Чернігівській, Черкаській (на узбіччі траси Київ-Одеса) та Полтавській областях.

Всього, з 2012 року на території України зареєстровано 235 випадки захворювання на АЧС в 23 областях України, а саме:

Полтавська - 33 випадки

Одеська - 29

Чернігівська - 28

Миколаївська - 24

Харківська - 16

Сумська - 12

Київська - 12

Рівненська - 10

Кіровоградська - 9

Луганська - 8

Черкаська - 9

Херсонська - 6

Вінницька - 6

Хмельницька - 5

Запорізька - 5

Волинська - 4

Донецька - 4

Закарпатська - 4

Житомирська - 3

Дніпропетровська - 3

Івано-Франківська - 2

Чернівецька - 2

Тернопільська-1

У кожному випадку підтвердження АЧС проводяться заходи відповідно до Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.03.2017 за № 432/30300, а саме: - визначення меж неблагополучного пункту;

- визначення меж зон захисту та нагляду;

- встановлення карантину;

- контроль за переміщенням підконтрольних вантажів, карантинні пости та дезінфекція автотранспорту при в’їзді/виїзді у неблагополучний пункт;

- вилучення і знищення сприйнятливого поголів’я свиней в неблагополучному пункті;

- дезінфекція і дератизація в осередку захворювання;

- заходи в зонах захисту та нагляду;

- зменшення щільності диких кабанів;

- моніторинг в дикій фауні;

- роз’яснювальна робота серед населення.

Нагадаємо, що АЧС не несе загрози людині, але може спричинити значні економічні збитки — обов’язковому знищенню підлягають всі свині в межах епізоотичного вогнища, на його територію накладається карантин з забороною торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження, ввезення та вивезення тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник хвороби.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю за наданими

матеріалами управління Держпродспоживслужби в м. Ніжині

25.07.2017