Відбувся другий семінар-тренінг «Витрати енергії у громадських будівлях. Порядок впровадження енергоефективних заходів».

20 жовтня 2017 року в м. Ніжині відбувся другий семінар-тренінг «Витрати енергії у громадських будівлях. Порядок впровадження енергоефективних заходів». Захід пройшов в рамках Програми LINK Регіонального Екологічного центру для Центральної та Східної Європи, Проект «Демонстраційний проект із впровадження енергозберігаючих заходів в ДНЗ м. Ніжина», що фінансується Міністерством клімату та довкілля Норвегії.

На семінарі були присутні перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступник начальника управління освіти Надія Пономаренко, сертифікований тренер з енергоефективності Світлана Рожок, технічний експерт Андрій Удовик, керівники навчальних закладів міста, представники відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури.

На початку семінару виступив перший заступник міського голови Григорій Олійник. Він зазначив, що сьогодні впровадження енергоефективних заходів є нагальною потребою та можливістю заощадити кошти міського бюджету. Реалізація проектів з енергозбереження передбачає навчання та поведінкові зміни у персоналу та відвідувачів. «Сьогодні ми проводимо цей захід з метою поглиблення знань керівників навчальних закладів та осіб, відповідальних за енергозбереження про порядок планування, проектування та впровадження енергоефективних заходів у громадських будівлях» - наголосив Григорій Олійник.

Про досвід та перспективи впровадження енергоефективних заходів у громадських будівлях м. Ніжина розповіла головний спеціаліст сектору з питань інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності Віра Топіха. У своїй презентації вона зосередила свою увагу на співпраці м. Ніжина з міжнародними організаціями в сфері енергоефективності та результатах цієї співпраці.

Наступним з презентацією на тему «Енергоефективна термомодернізація громадських будівель: від проектування до реалізації» виступив технічний експерт Андрій Удовик. Він розповів про кроки реалізації енергозберігаючого проекту та контроль за ходом реалізації з боку замовника.

Про енергоаудит як основа для впровадження енергоефективних заходів, енергетичну паспортизацію та сертифікацію будівель розповіла тренер з енергоефективності Світлана Рожок. Після цього учасники семінару-тренінгу вчилися аналізувати витрати енергії у громадських будівлях, визначати питому річну енергопотребу будівлі та клас її енергоефенктивності.

У кінці семінару учасники обмінялися враженнями та підвели підсумки.

Сектор з питань інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності

20.10.2017