Вшанували пам’ять жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, біля меморіального знаку жертвам Голокосту на околиці Ніжина, відбувся мітинг та урочисте покладання квітів до Групи братських могил мирних жителів, розстріляних фашистами в 1941 – 1943 рр. з нагоди вшанування Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Місцевість за міським цегляним заводом ще називають ніжинським Бабиним Яром. Саме тут у роки німецько-фашистської окупації розтріляно більше 500 євреїв та представників інших національностей Ніжина. Цього року День пам'яті жертв Голокосту присвячений 75-річчю звільнення в'язнів концтабору Освенцим.

Пам’ять трагічно загиблих земляків прийшли вшанувати міський голова Анатолій Лінник, історики, викладачі та студенти Ніжинських вищих навчальних закладів, військовослужбовці військової частини А3160, небайдужі містяни.

Директор Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського Геннадій Дудченко, старший науковий співробітник інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Національної академії наук України Наталія Зіневич, представник єврейської громади Ніжина Валерій Фінкельштерн, голова громадської організація "Ліга ділових жінок" Тамара Стратілат і ніжинська поетеса Ірина Васильківська говорили про трагедію тих часів, про сумні роки війни та про те, що ми повинні пам'ятати ці уроки історії, адже у пам'яті наша сила!

На честь загиблих ніжинців салютною групою військовослужбовців військової частини А3160 було виконано триразовий залп, а всі бажаючі поклали до пам'ятників жертв Голокосту квіти і камінці (за єврейською традицією на могили кладуть саме камінці).

Трагедія Голокосту є уроком для всього людства, який потрібно пам’ятати і ніколи не допустити знову. Вічна пам’ять всім загиблим і нехай така трагедія більше ніколи не повториться!

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю,

Катерина Симоненко

27.01.2020