Звернення міського голови Анатолія Лінника та секретаря Ніжинської міської ради Валерія Салогуба з нагоди вшанування пам’яті героїв Крут!

Їх було кілька сотень – студенти та гімназисти. Проти них були тисячі солдат, фронтовиків та матросів більшовицької армії. Той нерівний бій під Крутами на чотири дні віддалив захоплення Києва й дав час для укладання Брест-Литовського миру – міжнародного визнання української незалежності.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення нашого права жити на власній землі та святого обов’язку — боронити її.

Без особливих військових навичок, погано озброєні київські студенти довели, що свою державність українці готові захищати будь-якою ціною.

І якщо ще донедавна спогад про них і вшанування їхньої пам’яті було для нас даниною історії, то сьогодні битва під Крутами – непересічна історична подія, приклад для сучасного покоління, яке відстоює незалежність Української держави у бойових діях на Сході нашої країни. А ще – привід переосмислити історичні події та зробити висновки сьогодні.

На превеликий жаль, історія повторюється знову і ворог у нас – той же. Відтак, українці знову змушені давати відсіч військовій та інформаційній агресії, знову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв. І знову майже через сотню років українські бійці демонструють надзвичайно високий патріотизм, повторюючи подвиг героїв під Крутами.

Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну. Віддаємо шану нашим захисникам, які сьогодні стоять на сторожі кордонів Української держави.

Щиро віримо: мир повернеться в Україну! Україна буде вільною, заможною європейською державою!

Вічна шана Героям!

Слава Україні!

29.01.2020