За працевлаштування ВПО передбачено компенсаційні виплати

 

На сьогодні 2 компенсаційні програми покликані стимулювати роботодавців брати на роботу переселенців. І це економічно вигідно.

 

Одна з них – діє на період воєнного стану та протягом 30 календарних днів після його скасування і роботодавці можуть розраховувати на компенсацію витрат на оплату праці ВПО (у яких довідки про взяття на облік ВПО видані після 24 лютого 2022 року).

 

Щомісячний розмір такої компенсації на сьогодні – 8 000 грн. і вона надається до 3 місяців - за працевлаштування ВПО, до 6 місяців - за працевлаштування ВПО з інвалідністю.

 

Загалом цього річ (станом на 21.08.2024 р.) в області компенсацію витрат на оплату праці ВПО під час дії воєнного стану отримали 76 роботодавців, працевлаштувавши 114 переселенців. На оплату їх праці з Фонду загальнообовязкового державного соціального страхування на випадок безробіття виплачено 2,3 млн грн.

 

Для отримання компенсації роботодавцю необхідно не раніше, ніж через 5 календарних днів після працевлаштування ВПО, подати до центру зайнятості заяву та пакет документів, який містить: копію наказу про працевлаштування особи; відомості про працівників, які є застрахованими особами (ПІП, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта); копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Це можна зробити через портал Дія https://is.gd/xNWp5W; особисто під час відвідування центру зайнятості або надіславши на адресу електронної пошти.

 

Крім того, діє ще одна компенсаційна програма, згідно з якою служба зайнятості компенсує роботодавцю фактичні витрати на оплату праці за працевлаштування на умовах строкових трудових договорів зареєстрованих безробітних з числа ВПО.  

Загальна тривалість такої компенсації - 6 місяців, а сума компенсації за місяць не може перевищувати двох мінімальних заробітних плат, тобто на сьогодні - це 16000 грн.

У поточному році (станом на 21.08.2024 р.) цією програмою фінансової підтримки скористалися 15 роботодавців області, а 17 безробітних з числа ВПО отримали роботу. На оплату їх праці з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття відшкодовано 656,0 тис. грн.

 

                                          Пресслужба обласного центру зайнятості

23.08.2024