Засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС

18 березня під головуванням першого заступника Федора Вовченка відбулось засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС.

Члени комісії обговорили важливі питання, які стосувались:

- виконання заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавірусної інфекції на території Ніжинської територіальної громади;

- заходів щодо запобігання виникненню пожеж на території Ніжинської територіальної громади у весняно-літній пожежонебезпечний період 2021 року;

- заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах Ніжинської територіальної громади;

- стану дотриманням вимог законодавства у сфері безпечного функціонування закладів, установ та організацій з надання культурно-розважальних, соціальних послуг та послуг розміщення (в тому числі готелів, пансіонатів, хостелів, будинків для людей похилого віку та осіб з інвалідністю), забезпечення законних інтересів громадян, збереження життя та здоров’я людей на території Ніжинської територіальної громади, що перевірявся на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 27.01.2021 р. № 2768/1/1-21;

- стану обладнання, технічного обслуговування систем протипожежного захисту (пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуюванням людей, установок автоматичного пожежогасіння);

- стан обладнання автоматизованими системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення в разі їх виникнення.

У зв’язку з достатньо складною ситуацією з COVID-19 та щоденного збільшення хворих на цю підступну хворобу необхідно вводити жорсткіші карантинні вимоги та обмеження. На разі Ніжин та Ніжинський район знаходяться в «жовтому» рівні карантинної небезпеки. Однак збільшення хворих і госпіталізованих вказує на активізацію епідемічного процесу, що може призвести до зміни «карантинного забарвлення». «Жовтий» рівень може змінитись на «помаранчевий» у випадку виявлення хоча б одного з 6 визначених пунктів у регіоні. А саме: перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію, завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню, кількість ПЛР-тестувань, кількість госпіталізованих хворих за тиждень з COVID-19, коефіцієнт виявлення хворих методом ПЛР більш як 20 %, рівень зростання загальної кількості госпіталізованих хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19. Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Відповідно до постанови КМУ від 09.12.2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами), рішення обласної комісії ТЕБ та НС № 9 від 16.03.2021 року у зв’язку із погіршенням показників індикаторів епідемічної небезпеки і з урахуванням обговорення, комісія вирішила:

1. Посилити контроль за дотриманням протиепідемічних заходів, визначених для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

2. КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Ніжинської міської ради забезпечити контроль за організацією кампанії з вакцинації від COVID-19 у 2021-2022 роках, вжити заходів щодо забезпечення збільшення темпів вакцинації населення проти COVID-19.

3. КНП «Ніжинська ЦМЛ ім.М.Галицького» забезпечити готовність закладів охорони здоров’я до прийому хворих.

4. Ніжинському ВП ГУНПУ в Чернігівській області, МР Управлінню ГУ Держпродспоживслужби в області, забезпечити контроль за виконанням обмежень визначених постановою КМУ від 09.12.2020 року №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами) в місцях можливого скупчення людей у торгово-розважальних центрах, закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринках, у громадському транспорті, особливо у вечірній та нічних час та у вихідні дні.

5. Відділу транспорту Управління комунального господарства та будівництва провести інформаційно-роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання які здійснюють пасажирські перевезення щодо дотримання протиепідемічних заходів та відповідальність у разі недотримання таких заходів.

6. Засобам масової інформації посилити проведення  інформаційно-роз’яснювальної роботи та поширення соціальної реклами стосовно епідемічної небезпеки та профілактики захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 і можливих наслідків захворювання на неї.

В Ніжині стартувала кампанія з вакцинації від COVID-19. Фахівці Центру первинної медико-санітарної допомоги пройшли все необхідне навчання, отримали відповідні сертифікати та готові проводити вакцинацію медикам та населенню. Усі охочі отримати захист від коронавірусної хвороби можуть самостійно зареєструватись на вакцинацію від COVID-19 за допомогою платформи «Дія» або мобільного застосунку «Дія», або, записавшись у свого сімейного лікаря особисто чи телефоном. Для «Дії» необхідний електронний підпис або наявність інтернет-банкінгу. Щеплення буде проводитись у кілька етапів відповідно до затвердженого графіка.

Наголошуємо на необхідності дотримання протиепідемічних заходів. Не забувайте про дотримання соціальної дистанції, одягайте та правильно носіть захисні маски, обробляйте руки, не відвідуйте людні місця, більше гуляйте на свіжому повітрі та за наявності перших ознак погіршення самопочуття негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря.  


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко

18.03.2021