Засмагаємо без шкоди для здоров’я

Шановні ніжинці! Згідно попередження Чернігівського обласного центру з гідрометеорології на 17 липня очікується денне підвищення температури до 35 – 36 0 С. Літня спека може приносити не тільки радість. Наслідком тривалого перебування на сонці можуть бути теплові та сонячні удари. Щоб вчасно розпізнати їх симптоми та вберегтися від неприємних наслідків, прислухайтесь до порад лікаря.

Причини:

Сонячний удар може виникнути при тривалому перебуванні людини на сонці. Особливо схильні до нього світловолосі люди з блідою ніжною шкірою. У людей, що приїхали з півночі, сонячний удар виникає значно частіше, ніж у жителів південних регіонів.

Сприяють виникненню сонячного удару ожиріння, ендокринні порушення, а також, коли організм ослаблений в результаті перенесених захворювань.

Основною причиною теплового удару є перебування в середовищі підвищеної вологості і високої температури, в погано вентильованих приміщеннях. Він може виникнути в результаті носіння теплого і синтетичного одягу, який заважає тілу виділяти тепло, важких фізичних навантажень під відкритим сонцем, надмірного вживання алкоголю в жарку погоду, а також за умов зневоднення організму. Підвищувати ризик теплового удару можуть і деякі лікарські засоби.

Найбільшою категорією ризику отримання сонячного і теплового удару є діти і літні люди, а також спортсмени і ті, хто займається фізичною працею на сонці.

Симптоми:

Симптомами сонячного удару є почервоніння шкіри, сильний головний біль, запаморочення, потемніння в очах, нудота, а в деяких випадках блювота. Може виникнути кровотеча з носа і розлади зору, задишка, пришвидшене серцебиття, порушення роботи серця. Якщо не надати допомогу, потерпілий може втратити свідомість. Сонячний удар часто поєднується з опіками шкіри.

Основним симптомом теплового удару є підвищена температура тіла до 39 - 40 ° C. При тепловому ударі, як і при сонячному, з'являється відчуття спраги, відсутність потовиділення, почервоніння шкіри, прискорене дихання і серцебиття, пульсуючий головний біль, нудота, загальна слабкість. Важка форма теплового удару супроводжується втратою свідомості, судомами, маренням, галюцинаціями, підвищенням температури тіла до 41 - 42 ° C. Ознакою теплового удару, викликаного жаркою погодою, є гаряча і суха на дотик шкіра, а при тепловому ударі, викликаному напруженою фізичною роботою, шкіра волога і липка.

Перша допомога:

Покласти потерпілого в тінь або прохолодне місце, дати випити багато води, покласти холодний компрес на голову. Якщо є можливість, виміряйте температуру і артеріальний тиск. Якщо людині ці заходи не допомагають – викликайте швидку, або доставте потерпілого до лікарні.

Як вберегтися:

Щоб запобігти тепловому і сонячному удару, обов'язково носіть головний убір, пийте багато води, бажано негазованої, не вживайте солодкі шипучі напої. На сонці намагайтеся перебувати не довше, ніж до 11 години, з 11 до 16 години краще провести час в затіненому місці. Слідкуйте за самопочуттям дітей, не дозволяйте їм надто довго перебувати на сонці.

Засмагаємо без шкоди для здоров'я:

Бажання отримати ідеальну засмагу часто стає причиною опіків, теплових і сонячних ударів. Щоб цього не трапилось, дотримуйтесь кількох простих правил.

1. Не женіться за миттєвою засмагою. Збільшуйте час перебування на сонці поступово, починаючи з 15 хвилин на день.

2. З 12.00 до 15.00 на сонці краще не перебувати. Це час найбільш активного радіаційного випромінювання.

3. На пляжі краще не тільки лежати, але й рухатися, тоді сонячні промені будуть рівномірно висвітлювати тіло і засмага буде рівномірною.

4. Не втирайте у шкіру велику кількість олії для загару, вона під дією сонця нагрівається і може викликати перегрівання і навіть опіки.

5. Збираючись на пляж, не забувайте про головний убір і сонцезахисні окуляри.

6. Перед засмагою не очищуйте тіло милом, не протирайте лосьйоном або туалетною водою. Мило знежирює шкіру і руйнує її захисне покриття. Туалетна вода чи лосьйони роблять шкіру більш чутливою до ультрафіолетових променів.

7. Під час прийняття сонячних ванн намагайтеся змінювати положення кожні 5-10 хвилин. Якщо знаходитесь на пляжі більше години, сховайтеся від прямих сонячних променів під навісом або парасолькою.

8. Після засмагання не поспішайте приймати холодний душ. Спочатку трохи охолоньте в тіні.

ЩОДЕННИЙ БЮЛЕТЕНЬ ПОГОДИ № 133

Відділ з питань надзвичайних ситуацій

та цивільного захисту населення виконкому

15.07.2016