Зміни у положенні про місцеві податки

Відбулося чергове засідання постійної комісії міської ради з питань соціально-економічного розвитку міста, підприємницької діяльності, дерегуляції, фінансів та бюджету.

На засіданні комісії були присутні міський голова Анатолій Лінник, секретар міської ради Валерій Салогуб, перший заступник міського голови Григорій Олійник, заступники міського голови: Сергій Дзюба, Сергій Осадчий, Ігор Алєксєєнко, депутати міської ради.

Головуючий комісії Володимир Мамедов представив на розгляд членів комісії три проекти рішень «Про виконання бюджету міста Ніжина 2016 рік», «Про внесення змін до рішення міської ради 6 скликання від 08 липня 2015 року № 6-69/2015 «Про затвердження місцевих податків», «Про внесення змін в таблицю п.1 додатку 53 до рішення Ніжинської міської ради 7 скликання № 8-19/2016 від 26 грудня «Про затвердження бюджетних програм місцевого значення».

Згідно з другим проектом рішення, необхідно внести зміни, серед яких наступне: ставки податку для об'єктів житлової нерухомості, в тому числі його часток, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються в таких розмірах:

а) 0,25 відсотка – для квартири/квартир незалежно від їх кількості, загальна площа яких не перевищує 90 кв. метрів, або житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості, загальна площа яких не перевищує 180 кв. метрів, та для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), загальна площа яких не перевищує 270 кв. метрів;

б) 0,5 відсотка – для квартири/квартир незалежно від їх кількості, загальна площа яких перевищує 90 кв. метрів, або житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості, загальна площа яких перевищує 180 кв. метрів, та для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), загальна площа яких перевищує 270 кв. метрів.

в) 0 відсотка – для об'єктів житлової нерухомості (крім загальної площі квартир), що перебувають у власності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань мешканців багатоквартирних будинків, житлово – будівельних кооперативів та іншіх об’єднань співвласників житла."

Що ж стосується об'єктів нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, то відсоток податку встановлюється, в таких розмірах:

а) 0,1 відсотка – для готелів, мотелів, кемпінгів, пансіонатів, туристичних баз, таборів для відпочинку, будинків відпочинку;

б) 0,7 відсотка для ресторанів, барів, кафе та закусочні;

в) 1 відсоток– для будівель фінансового обслуговування, адміністративно-побутових будівель, будівель для конторських та адміністративних цілей та адміністративних, побутових, інших допоміжних приміщень промислових підприємств, які здаються в оренду, ломбардів, автозаправочних станцій та аптек;

г) 0,5 відсотка – для торговельних центрів, універмагів, магазинів, критих ринків, павільйонів, залів для ярмарків;

ґ) 0,25 відсотка – для станцій технічного обслуговування автомобілів, їдалень, баз та складів підприємств торгівлі й громадського харчування, будівель підприємств побутового обслуговування;

д) 0,1 відсотка – для гаражів (наземні й підземні) та критих автомобільних стоянок;

е) 1,5 відсотка – казино, ігорні будинки;

є) 0 відсотка для господарських (присадибних) будівель (допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо);

ж) 0,1 відсотка – для адміністративних, побутових та інших допоміжних приміщень промислових підприємств, крім приміщень, які здаються в оренду;

з) 0,4 відсотка – для інших будівель. "

Також, якщо фізична особа, визначена у пункті 6.1.1 пункту 6.1, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано заяву.

Рішення набирає чинності з 1 березня 2017 року.

Проекти рішень обговорені і винесені на розгляд сесії міської ради.

Також детально обговорено і ухвалено пропозиції по внесенню змін до бюджету міста за рахунок вільного залишку бюджетних коштів.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

22.02.2017