Зустріч міського голови з підприємцями міста

20 серпня у великій залі виконачого комітету Ніжинської міської ради відбулась зустріч за «круглим столом» міського голови Анатолія Лінника та суб’єктів господарювання міста.

Чесний, прозорий бізнес, який не ухиляється від сплати податків, і міська влада, яка стимулює й сприяє розвитку підприємництва – такими хочуть бачити одна одну сторони-учасники зустрічі за круглим столом. Міський голова Анатолій Лінник та представники малого й середнього бізнесу Ніжина провели відверту розмову.

Баланс інтересів бізнесу й громади річ доволі непроста. Але хто сказав, що неможлива? Було б бажання почути один одного.

“Сьогодні ми зробили черговий крок до неглухого діалогу влади й бізнесу. Чесно скажу, були моменти неприємні до пізнання як для влади, так і для підприємців, – підкреслює міський голова Анатолій Лінник. – В завдання для влади я записав декілька моментів. Зокрема, це врахування потенційних можливостей, особливо малого бізнесу, при визначенні ставок орендної плати, пайової участі в розвитку інфраструктури міста. Моя позиція непорушна – чіткі правила диференційованого підходу, щоб викорінити діючу практику формування особистих лобі-каналів для вирішення питань оренди землі та майна комунальної власності. Щодо питання оренди землі під тимчасовими торговельними спорудами, то я проти такого. Адже це не що інше, як привід для корупційних моментів. А ще, тут присутній елемент нечесної гри з боку бізнесу: беруть в оренду одні, а потім здають іншим в суборенду та вже по ринковій ціні. Отак і ведуть свій бізнес, фактично бізнесуючи на комунальній власності. Альтернатива – розміщення їх на об'єктах благоустрою".

Щодо сторони бізнесу, то, як на мене, нашим підприємцям треба шукати варіанти тісної й продуктивної комунікації між собою, проявляти більше ініціатив, бути більш динамічними й повороткішими на бізнес-полі. І ще. Підприємцям треба активно працювати під час формування проєктів рішень і міської ради, і виконавчого комітету, а не обурюватися навздогін уже прийнятому. Всі вихідні дані, як то кажуть, у відкритому доступі на сайті міської ради, на сторінках виконавчих структур в соціальних мережах. Тут треба партнерство сторін, якщо хочемо зрозумілі й прийнятні рішення.

Питання про зменшення в Ніжині податку на землю для підприємств обговорюється вже тривалий час. Представники бізнесу наполягають на тому, що плата за землю в Ніжинській громаді є вищою в порівнянні з іншими містами України.

Єдине, в чому не може бути жодних компромісів між владою і бізнесом, то це в питаннях сплати податків. Адже податки – це ціна, яку ми всі платимо за можливість жити в сучасному, комфортному, європейському місті”.

Присутні на зустрічі підприємці висловили свої пропозиції щодо встановлення розміру ставок податку, запропонували розглянути досвід інших міст по вирішенню даного питання та визначити такий розмір ставок, який стимулюватиме підприємців і далі легально працювати.

Практика пошуку порозуміння через відвертий діалог дуже корисна для обох сторін і буде результативною для всієї громади. Тож ініціатива ради підприємців при Ніжинській міській раді – зібрання за круглим столом – знайде своє регулярне продовження.

На зустрічі були присутні секретар міської ради, заступники міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, радник міського голови та керівники управлінь та віллів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, а також керівники підприємств установ організацій міста.

начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю А.Шведун

21.08.2019