Зустріч на тему: «Жінки, знайте свої права»

05 березня у великій залі виконавчого комітету Ніжинської міської ради відбулася зустріч на тему:«Жінки, знайте свої права».

У вступному слові Алєксєєнко Ігор Володимирович, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, зазначив, що рівність є основою демократичного суспільства, яке прагне досоціальної справедливості та поваги до прав людини. На жаль, всилу тих чи інших причин, жінки зазнають дискримінації практичнов усіх сферах життєдіяльності.

Серед показників, які вказують на наявність проблемидискримінації в Україні, вже традиційно називають:

– низька представленість жінок у владі (менше 12%);

– розрив у оплаті праці чоловіків і жінок.В Україні зарплати жінок на чверть менші за зарплати чоловіків.Поширене дискримінаційне ставлення роботодавців до працівниць-жінок як на рівні працевлаштування, так і кар’єрного зростання.

– поширеними є випадки сексизму в рекламі, образливих висловлювань щодо жінок від публічних осіб, у тому числі представників державної влади;

– традиційним залишається покладення переважно на жіноктурботи про дітей та інших членів родини, які потребують сторонньої допомоги, виконання жінками більшої частини домашньої роботи.

У своєму виступі Желіба Олександр Володимирович, кандидат педагогічних наук, доцент Ніжиського державного університету імені Миколи Гоголя, ознайомив учасників зустрічі з поняттями «гендер», «гендерні ролі», «гендерні стосунки».

Іванова Олена Михайлівна, заступник начальника Ніжинського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, навела приклади гендерної дискримінації та практику правової допомоги в таких випадках.

У виступі Ольги Анатоліївни Пабат, головного спеціаліста відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги, прозвучала інформація про статистику та практику правової допомоги постраждалим від домашнього насильства у Ніжинській ОТГ.

Ірина Анатоліївна Бондаренко, провідний фахівець з профорієнтації Ніжинського міськрайонного центру зайнятості, повідомила корисну інформацію про профорієнтацію, можливості працевлаштування та перекваліфікації жінок різного віку.

Інформативна, дружня зустріч стала іще однією цеглинкою в інформаційному просторі міста, що підвищить рівень обізнаності жінок щодо їх прав та можливостей ними скористатися.

Відділ у справах сім’ї та молоді

06.03.2020