Forbiz прямуємо разом!

11 квітня у малій залі відбулося засідання робочої групи з питань реалізації, моніторингу та оцінки результативності досягнення оперативної цілі щодо розвитку малого та середнього підприємництва в стратегії розвитку міста. У заході взяли участь міський голова Анатолій Лінник, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, радник міського голови Сергій Осадчий, керівники структурних підрозділів виконавчого комітету та комунальних підприємств, підприємці, представники громадських організацій.

З вступним словом до присутніх звернувся міський голова Анатолій Лінник та подякував всім за спільну роботу по розробці оперативної цілі для Стратегії міста Ніжина. Зауважив, що малий і середній бізнес Ніжина відіграє важливу роль у економічному розвитку міста, у зв’язку з чим міська влада знаходить нові форми співпраці з підприємцями. Влада не тільки чекає від бізнесу сплати податків, створення робочих місць, а і з розумінням ставиться до потреб підприємців. На даний час працюємо над розробкою презентаційного каталогу «Підприємства міста Ніжина» та календарів «Купуй ніжинське. Інвестуй в Ніжин» з дитячими малюнками, на тему: «Ніжинський бізнес – очима дітей». Їх автори - вихованці Ніжинської школи мистецтв та учні загальноосвітніх шкіл. Малюнки містять інформацію про ніжинських виробників, представлені в довільній формі.

Начальник відділу економіки Тетяна Гавриш презентувала напрацьовані досягнення щодо розвитку малого та середнього підприємництва Стратегії розвитку міста Ніжина на період до 2027 року. Важливим є те що робочою групою напрацьовані оперативні цілі щодо розвитку малого та середнього підприємництва були затвердженні рішенням сесії міської від 8 серпня 2019 року № 35-41/2018 «Про затвердження оперативної цілі щодо розвитку малого та середнього підприємництва в Стратегії розвитку міста Ніжина».

Старший консультант з питань політики розвитку малого та середнього підприємства Ольга Красовська доповіла про подальшу реалізацію Програми з розробки та реалізації місцевих стратегічних документів, спрямованих на розвиток малого та середнього підприємництва. У своєму виступі відмітила, що Ніжинська громада найбільш прогресивніша та активна ніж інші міста щодо співпраці з малим та середнім підприємництвом.

Друга частина засідання присвячена програмі фінансової можливості для бізнесу. Його відкрила Наталія Онофрійчук, економіст з управління операціями Німецько-українського фонду (НУФ). Вона розповідала про фінансові та цільові особливості програми підтримки малих та середніх підприємств Німецько-українського фонду. Перевагою участі у програмах НУФ для підприємців є можливість компенсації фондом 50% від ставки банку за користування кредитними коштами, а також привабливі умови кредитування у банках партнерах НУФ: «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Кредобанк» та ін. Також Наталія Онофрійчук надала відповіді на актуальні питання присутніх на семінарі представників місцевого підприємництва.

Про фінансові можливості для бізнесу, які на сьогодні пропонують банківські установи розповідали спеціалісти провідних фінансових установ України.

Сергій Мозолев, представник Чернігівського управління акціонерного товариства «Ощадбанк» проінформував про спеціальні програми кредитування для підприємців Чернігівщини, зокрема у сфері аграрного бізнесу та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Також він представив проект АТ «Ощадбанк» - безкоштовні онлайн бізнес курси «Будуй своє». Сергій Мозолев наголосив на можливості виїзду фінансового аналітика безпосередньо на підприємство для ефективного оцінки щодо прийняття рішення про кредитування.

Начальник відділу філії акціонерного товариства «Укрексімбанк» у місті Чернігові Леонід Акименко звернув увагу на спеціальні продукти банку для підприємств, які орієнтовані на експорт продукції (частка експортованої продукції має становити не менше 50 %).

Про фінансові продукти кредитування малих та середніх підприємств Приватбанком, зокрема про програму «КУБ» - кредити українському бізнесу, розповів начальник філії акціонерного товариства «Приватбанк» у м. Ніжині Володимир Скочій.

Генеральний директор державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва по Чернігівській області» Тарас Молочко надав роз’яснення щодо небанківських можливостей фінансування бізнесу. Особливість у тому, що діяльність фонду регулюється рішеннями обласної державної адміністрації та охоплюють практично всі сфери підприємницької діяльності. Однак, за результатами виступу виявилось, що кредитування все одно здійснюється через банківські установи через укладення тристоронньої угоди.

Наприкінці заходу викладач Академії праці, соціальних відносин і туризму Людмила Гуляєва в цікавій та доступній формі розповіла про нове явище в українському бізнес-кредитуванні – Краудфандинг. Громадське фінансування, англійською Краудфандинг — це співпраця людей, які добровільно об'єднують свої гроші чи інші ресурси разом, як правило через інтернет, аби підтримати зусилля інших людей або організацій. Громадське фінансування може виконувати різні завдання — допомога постраждалим від стихійних лих, підтримка політичних кампаній, фінансування стартап-компаній та малого бізнесу тощо.

Підсумки семінару підвела Ольга Красовська зазначивши, що всі сьогоднішні виступи мають спільну мету – підтримку малого та середнього бізнесу.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

12.04.2019