Ніжин на шляху економічного розвитку

Економічний розвиток міста – один із ключових у покращенні добробуту громади та зміцненні конкурентноспроможних позицій міста. У січні 2017 року Європейський Союз започаткував в рамках Східного партнерства Проект «Мери за економічне зростання». Суть Ініціативи полягає в наданні підтримки мерам і муніципалітетам країн Східного партнерства ( Україна, Білорусь, Молдова, Грузія, Азербайджан і Вірменія ) і сприянні тому, щоб вони ставали активними провідниками місцевого економічного зростання та створення робочих місць.

Ніжин приєднався до Ініціативи у грудні 2017 року та відповідно до угоди протягом року повинен був розробити План місцевого економічного розвитку. Тож, на початку 2018 року розпочалась робота над Планом. «Ми притримуємося концепції співпраці влади, громади та бізнесу. Адже це ті три складові, спільна робота яких принесе найвагоміший результат. Ми створили робочу групу з розробки Плану, до якої увійшли представники міської ради, виконавчого комітету, бізнесу, громадських організацій та освітян. Під час засідань були жваві обговорення, дискусії та напрацьовані спільні бачення. Цей документ є надбанням усіх зацікавлених сторін. Хочу подякувати всім, хто брав участь у розробці Плану місцевого економічного розвитку, надавав свої пропозиції та знайшов час зробити свій внесок у бачення економічного розвитку міста» - зазначив міський голова Анатолій Лінник.

Восени 2018 року План був поданий до Світового банку на оцінювання та був погоджений для подальшої імплементації та фінансування. Наприкінці року і Ніжинська міська рада затвердила документ. І в 2019 році розпочинається реалізація проектів з Плану. «Сьогодні вся Європа орієнтується на короткострокове планування, адже це має більш реалістичний сценарій. Тож, ми розробили План, що розрахований на 2019-2020 роки. Зрозуміло, що за два роки прориву не трапиться. Але впевненими маленькими кроками можливо досягти поставлених цілей та кінцевої мети» - наголосив міський голова.

Робоча група визначила основні цілі та напрямки для розвитку та фінансової підтримки від Європейських партнерів. Підтримка та забезпечення умов для розвитку переробної промисловості в Ніжині дасть змогу залучити якомога більше інвесторів. Створення бізнес-осередку для галузевої співпраці є одним із ключових аспектів для розвитку ресурсного потенціалу, співпраці влади з бізнесом та бізнесу між собою. Також заходи в плані дій направлені на промоцію міста та співпрацю всіх зацікавлених сторін у розвитку туризму в Ніжині, адже місто має таку славетну історію та статус «7 Чудес України: історичні міста та містечка». В основному фінансування заходів із плану дій передбачається залученням міжнародних донорів.

Тож, протягом двох років Ніжин буде націлений на впровадження заходів відповідно до поставлений цілей в Плані місцевого економічного розвитку, що є спільно напрацьованим стратегічним документом всіх зацікавлених сторін у розвитку Ніжина.

З Планом місцевого економічного розвитку можливо ознайомитися за посиланням: http://www.nizhynrada.gov.ua/article/1417/meri-za-ekonomchne-zrostannya.html

Відділ інвестиційної діяльності

та розвитку інфраструктури

10.01.2019