Ніжин розширює міжнародні зв’язки

25-26 липня з офіційним візитом до Республіки Польща завітала делегація з Ніжина у складі міського голови Олександра Кодоли, секретаря міської ради Юрія Хоменка, радника міського голови Сергія Охонька.

«Від імені Ніжинської міської ради та мешканців Ніжинської територіальної громади хочемо висловити слова щирої подяки усьому польському народові за солідарність та безпрецедентну підтримку, яка надавалась нашим співвітчизникам з перших днів повномасштабної збройної агресії росії проти України», – зазначив Олександр Кодола.

З перших днів військових дій на території Чернігівської області Ніжину надавалась різнобічна допомога багатьма польськими містами: Свідниця (місто-побратим Ніжина з 1992 року), Олькуш, Дембиця, Варшава, Гданськ, Гдиня, Сопот, Хвощино та іншими. Польські міста прихистили багатьох ніжинських жінок та дітей та на певний час стали для них другою домівкою.

Метою офіційного візиту ніжинської делегації до міст Олькуш та Дембиця з одного боку було підписання Меморандуму про наміри щодо співпраці та Декларації про співпрацю з польськими містами, а з іншого – визначення програми дії на найближче майбутнє, що дозволить Ніжину, Олькушу та Дембиці розпочати різнобічну та взаємовигідну співпрацю в різних сферах життєдіяльності.

Окрім підписання офіційних документів, ніжинська делегація ознайомилася з історико-культурною спадщиною, економічним потенціалом, спортивною інфраструктурою польських міст. У межах візиту відбулася зустріч з волонтерськими організаціями, серед яких потужна волонтерська група «Olkusz pomaga Ukrainie». Олександр Кодола подякував за підтримку та допомогу, завдяки якій вдалося уникнути гуманітарної катастрофи у місті.

Висловлюємо сподівання, що підписання Меморандуму про наміри щодо співпраці між Ніжином та Олькушем, а також Декларації про співпрацю між Ніжином та Дембицею дасть можливість ніжинській громаді швидше інтегруватися до європейського середовища та перейняти передові практики Європейського Союзу.

27.07.2022