"Останній шлях великого Кобзаря"

17 травня 1861 року через Ніжин пройшла траурна процесія з домовиною Тараса Григоровича Шевченка та був відслужений жалобний молебень на вулиці Московській біля Спасо-Преображенської церкви.

Ніжинці щороку вшанувують річницю перепоховання Кобзаря.

Сьогодні, біля Спасо-Преображенської церкви відбувся мітинг та покладання квітів до пам'ятного знаку "Останній шлях великого Кобзаря". Вшанувати пам'ять Тараса Григоровича Шевченка прийшли: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, колективи структурних підрозділів та виконавчих органів виконавчого комітету Ніжинської міської ради, представники підприємств, установ, організацій міста, а також керівники навчальних закладів міста, громадськість та ЗМІ.

Захід розпочався поминальною панахидою, яку відправив настоятель Спасо-Преображенського храму – отець Петро.

До всіх присутніх звернувся заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко: "Якщо кожен українець буде починати свій шлях з Кобзаря, то з таких дітей виростають справжні патріоти-українці. Кожен повинен пам'ятати, що Тарас Шевченко серед нас!" та подякував всім, хто прийшов вшанувати пам'ять великого українського поета, письменника.

Засновник і директор Ніжинської міськрайонної благодійної організації «Благодійний фонд «Ніжен» Микола Шкурко зауважив, що Ніжин - енергетичне місце, завдяки своїм святим та сакральним локаціям, одне з яких біля Спасо-Преображенської церкви та меморіалу "Останній шлях Кобзаря". Побажав усім учасникам мітингу отримати заряд енергії від святого місця.

Гарну та теплу атмосферу створили виступи зразкового ансамблю хлопчиків-бандуристів “Соколики” Чернігівської музичної школи №1 імені Стефана Вільконського, а також музичні та поетичні твори Кобзаря.

начальник сектора інформаційно-аналітичної роботи

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю К.Симоненко

17.05.2019