Профілактика насилля в сім’ях: інформуємо, аналізуємо,вирішуємо

На засіданні координаційної ради з питань попередження насильства в сім’ї обговорювалися питання взаємодії та взаємоінформування між службами, які безпосередньо займаються даною проблемою, посилення уваги в літній період до сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах,людей похилого віку.

Єрофеева Лариса Григорівна – начальник сектору профілактики серед неповнолітніх служби у справах дітей, доповіла про заяви, які надійшли до служби та результати обстеження.

Шаповалова Інесса Миколаївна – директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)наголосила , що люди похилого віку - це найбільш соціально вразлива частина населення і на сьогодні найчастіше та найбільше саме вони страждають від насилля з боку своєї сім’ї, тому соціальні працівники Центру звертають особливу увагу на цю проблему.

Колеснік Світлана Василівна – начальник сектору міського відділу поліції,майор поліції поінформувала присутніх про результати рейдів та роботу поліції щодо реагування на випадки насилля у сім’ях.

За результатами обговорених звітів відділу у справах сім’ї та молоді, управління освіти, центру соціальних служб, служби у справах дітей, міського відділу поліції головуючий -заступник міського голови Ігор Володимирович Алєксєєнко, зазначив , що робота з профілактики насильства проводиться різнобічна, інформація про проведені та заплановані заходи в закладах освіти, соціальних та правоохоронних структурах спрямована на запобігання усіх проявів насилля, просвітництво дітей, батьків, підвищення освіченості,рівня правових знань, надання психологічної та соціальної підтримки.

Разом із тим, незважаючи на певні позитивні зрушення у розв’язанні проблеми насильства, механізм правового та соціального захисту потерпілих від насильства залишається недосконалим: не вистачає відповідних закладів для надання допомоги потерпілим, неефективною є система раннього виявлення випадків насильства в родині. Недостатньо результативною залишається і система санкцій, що застосовуються до осіб, які вчиняють насильство в сім’ї .

Членами координаційної ради вирішено посилити роботу у напряму

інформованості населення, розробити ефективні заходи з попередження насилля над літніми людьми у сім’ї, залучати громадськість до проведення акцій, розробки програм та проектів з даної проблематики.

Довідково: В Україні від насильства в сім'ї захищають закони «Про забезпечення рівних прав та можливостей»,“Про охорону дитинства” та “Про попередження насильства в сім'ї” згідно з якими “Члени сім'ї, які вчинили насильство в сім'ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

ЯКЩО ПРОТИ ВАС, ЧИ ВАШИХ БЛИЗЬКИХ ВЧИНЕНЕ НАСИЛЬСТВО, ЧИ Є ЗАГРОЗА НАСИЛЬСТВУ В СІМ'Ї, ТЕЛЕФОНУЙТЕ :

0684695239, 23763 - чергова частина ніжинського відділу поліції;

53931 - відділ у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради;

23621- служба у справах дітей виконавчого комітету Ніжинської міської ради;

31384 - Ніжинський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

На «гарячу лінію» : 0-800-500-335 або 386

За інформацією відділу у справах сім’ї та молоді

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

24.06.2016