Розумні міста: інновації в місцевому самоврядуванні

5-6 вересня 2017 року у місті Київ відбувся Національний круглий стіл «Розумні міста: інновації в місцевому самоврядуванні. Презентація досвіду ЄС/ПРООН МРГ- 3 реалізації проектів інноваційного врядування». Ніжин представляв міський голова Анатолій Лінник та перший заступник міського голови Григорій Олійник.

Відкривав круглий стіл директор департаменту з місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Сергій Іванович Шаршов, перший Радник, керівник відділу «Економічна співпраця, соціальний та регіональний розвиток» Хуана Мера Кабейо, міжнародний менеджер проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-3» Хендрік ван Зіл.

Анатолій Валерійович Лінник на інтерактивній сесії «Проекти інноваційного врядування місцевого регіонального розвиту – 3: розумна місцева влада» виступив із презентацією «Відкритий бюджет міста Ніжин». «Ми розуміли, що для того, щоб місто змінювалось на краще, потрібно розвивати взаємовідносини між людьми, довіру один до одного, здатність об’єднуватись для досягнення спільних цілей. Нам хотілося показати громаді бюджетний процес в доступному форматі, зробити його максимально відкритим. Щоб люди усвідомили, що це бюджет не влади, а громади, і за те, як ефективно він використовується відповідальні всі ми: і влада, яка приймає рішення, і ніжинці, в яких має бути бажання контролювати цей процес. Активність громадських організацій в Ніжині досить висока, і Громадська організація «Центр розвитку громад «Перспектива» відразу виявила бажання стати партнером у реалізації Проекту «Створення нового веб-порталу «Відкритий бюджет» за підтримки ЄС/ПРООН та Ніжинської міської ради. Ця ініціатива була підтримана. Загальна вартість проекту - 278000,00 тис. грн, з них: проект ЄС/ПРООН «МРГ-III» - 225,4 тис. грн, Ніжинська міська рада – 55,6 тис. грн. Цей проект важко переоцінити, адже це дійсно дієвий інструмент залучення громади до вирішення місцевих проблем. Веб-портал «Відкритий бюджет» фактично відкриває повністю пересічному ніжинцю всю інформацію про бюджет міста, яка міститься в шести основних розділах: доходи бюджету, видатки бюджету, бюджетні платежі, бюджет на мапі, новини, документи.

Завдяки плідній співпраці з Проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», ГО «Центр розвитку громад «Перспектива» та реалізувавши проект «Відкритий бюджет», ми стали на крок ближче до сталого розвитку, який саме зараз так необхідний нашому суспільству, але не можливий без залучення членів громади до прийняття рішень, до їх впровадження та можливості контролю, а в наш час і не можливий без удосконалення надання послуг громадянам через впровадження інновацій», - доповів Анатолій Лінник.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

07.09.2017