Славимо Ніжинський огірок!

Більше 350 років по світу йде слава про ніжинські огірки. Чумацькими обозами, а потім і вагонами розходилися діжки з огірками і несли вони ім’я Ніжина аж до європейських столиць. Вони стали національною гордістю українського народу. Майже століття цей овоч у засоленому й консервованому вигляді експортується до багатьох країн світу і сьогодні є візитівкою нашого міста. Річ у тім, що до Ніжина насіння огірків і рецепти їх засолки привезли з собою саме греки, які в середині XVII століття посилилися в Ніжині

За архівними даними, вперше ніжинські огірки згадуються в документах 1763 року. А початок їх масового виробництва датується 1850-м, коли ніжинець Яресько засолив кілька бочок і почав продавати в місті й на ярмарках. Попит на них спочатку був не дуже великий, а коли кустарне виробництво переросло у промислове, популярність овочу значно зросла.

Першими солідними промисловцями, що зайнялися цим бізнесом, були підприємці-євреї Гольденберги. Завдяки їм маленькі й хрусткі ніжинські огірочки вийшли далеко за межі Ніжина та України. Наприкінці ХІХ століття виробництвом славетного огірка займалися вже великі підприємства.

У ХІХ столітті слава про ніжинські огірки вже гриміла на півсвіту - у дерев'яних діжках їх доставляли в 56 країн, таких як Лондон, Париж, Стокгольм, Варшава та ін. А в 1920-х роках радянські вчені-біологи, після довгого вивчення ніжинського овочу, таки розкрили його секрет. Вони з’ясували, що в наших огірочках збільшений вміст цукру і крохмалю, а ґрунти у Ніжині вирізняються наявністю іонів срібла. Завдяки цьому, стверджують фахівці, в солоних огірках не утворюються пустоти й овочі залишаються твердими та хрусткими.

У 2005 році, в Ніжині, біля консервного комбінату встановлено пам’ятник огірку, перший в Україні пам’ятник присвячений овочу. Він містить у собі цінність щедрої ніжинської землі й майстерність ніжинців, які віками передавали з покоління в покоління секрети особливого ніжинського соління.

Цього року міською владою проводиться вже 7 Фестиваль «Його величність, ніжинський огірок». Це справжнє щорічне свято творчості, де учасники дивують різноманітними презентаціями, виставками, смачними дегустаціями та асортиментом домашніх рецептів, присмачених фантазією і національним колоритом.16 вересня 2017 року вперше за час існування фестивалю була запущена "огіркова" ракета, яку виготовили вихованці та колектив Ніжинської станції юних техніків. Фестиваль з року в рік набирає обертів, а ніжинці вкотре доводять вірність традиціям своїх давніх предків і власну спроможністю їх розвивати й примножувати. І тому знову й знову запрошують до себе в гості - на огірки!

15 вересня о 12:00 год у Шевченківському парку СЛАВИМО ніжинський огірок!!!

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

07.09.2018