Для бюджетних установ буде введено новий тариф на теплопостачання. Для населення новий тариф не застосовується

05 листопада, під час засідання виконавчого комітету керівник ТОВ «НіжинТеплоМережі» Любов Ісаєнко поінформувала про збільшення вартості за теплопостачання та блокування рахунків підприємства.

В зв’язку з підвищенням НАК «Нафтогазом України» ціни на природний газ з жовтня 2020 р. до  5374,10 грн. за 1000 куб. м. (без ПДВ та без урахування тарифів на транспортування природного газу) проти 4048,4937 грн. за 1000 куб.м. врахованих в діючих тарифах (ріст ціни на газ – 32,7%) виникла необхідність перегляду діючих тарифів шляхом коригування витрат на паливо (газ). З ПДВ – 6597 грн.

Теплова енергія та послуга з постачання теплової енергії для населення (з індивідуальними договорами) – було 1 800,63 грн./Гкал з ПДВ, а стане 2 070,80 грн./Гкал з ПДВ. Тобто тарифи збільшяться на 15%. Для всіх інших категорій споживачів тарифи підвищиться на 15,1%.

Послуга з постачання гарячої води для населення за індивідуальними договорами – було 98,60 грн. за 1 куб. м. з ПДВ, а стане 111,92 грн. за 1 куб. м. з ПДВ. Подорожчання на 13,5%. Для всіх інших категорій споживачів тариф на гарячу воду підвищиться на 13,6%.

Тому підприємство вимушено скоригувати тариф, врахувати тільки збільшення ціни на газ. Всі інші складові тарифів залишаються без змін.

Якщо працювати по старому тарифу (1885 за 1 Гкал), то підприємство буде нести збитку 270 грн. на кожній гігакалорії.

На даний час для населення новий тариф не застосовується, доки не буде Кабінетом Міністрів України прийнята Постанова №2458. Урядом буде прийнято рішення про підвищення тарифу для населення тільки після завершення карантину.

Для бюджетних установ буде введено новий тариф на теплопостачання.

Наміри про підвищення тарифів опубліковані на офіційному веб-сайті Ніжинської міської ради та проект рішення виконавчого комітету «Про  встановлення скоригованих тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послуги з постачання теплової енергії і  постачання гарячої  води по товариству з обмеженою відповідальністю «НіжинТеплоМережі»».

Не піднявши тариф підприємство не зможе платити 90% за використаний природній газ.

НАК «Нафтогаз України» арештував всі рахунки підприємства. Відповідно до рішення суду по Договору 2017 року є борг 5 млн 200 тис. грн. Було передано виконавче провадження приватному виконавцю, який наклав арешт на всі рахунки. Це означає, що підприємство не зможе оплачувати послуги за електроенергію, заробітну плату та необхідні матеріали. «Коли дане провадження було у державного виконавця, то підприємство поступово сплачувало свої борги, а приватний виконавець поступив радикально», – заначила Любов Ісаєнко.

Борг 2017 року виник через те, що не було відшкодовано тариф у сумі 5 млн. 900 державним бюджетом. Вже 7 рік підряд не закладається різниця в тарифі і в наступному році також. Така ситуація склалася і в Прилуках та Чернігові. Також є борги і в населення. Населення заборгувало 17 млн.грн. підприємству. Не має обігових коштів. Тільки за попередній опалювальний період населення заборгувало підприємству 6 млн. 500 тис.грн.

Загальний борг на початок опалювального сезону був 53 млн.грн., 4 млн.грн. підприємство отримало за жовтень місяць.

Якщо НАК «Нафтогаз України» буде примусово стягувати кошти, то підприємство не зможе оплачувати послуги за електроенергію та транспортування газу.

Це системна проблема на рівні держави.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук



05.11.2020