У Ніжині відновило роботу підприємство, яке не працювало майже 10 років

З початком повномасштабного наступу росії на Україну у Ніжині, як загалом і у всій Україні, спостерігався дефіцит продуктів. Полиці магазинів були майже пустими. Міська влада шукала шляхи підвозу продуктів у супермаркети, щоб не допустити продовольчої кризи. На початку березня постало питання забезпечення міста та району хлібом. На щоденних нарадах керівник ТОВ «Ніжинський хліб» Вячеслав Дегтяренко доповідав, на скільки днів залишається сировини для випікання хліба. І вже тоді стало зрозуміло, що сировина закінчується, а завезти її з Кролевця та Охтирки немає можливості.
Тому міською владою було вирішено питання із запуском млина на базі державного підприємства «Ніжинський комбінат хлібопродуктів», який не працював майже 10 років. Очолив бригаду ремонтних працівників по відновленню млина Владислав Корман, який нині очолює КП "СЄЗ. В найкоротші терміни були проведені ремонтні роботи. В співпраці міської влади, державного підприємства, комунальних установ та закладів і небайдужих ніжинців вдалося запустити млин і уже 19 березня хлібзавод отримав першу партію житнього борошна. Поки через активні бойові дії не відновили логістику з постачальниками борошна, понад 50 тонн житнього борошна було змелено для потреб ніжинців. Завдяки цьому у скрутні часи Ніжин та район були забезпечені хлібом.
Владислав Корман відзначив, що найскладнішим на першому етапі було спрогнозувати, скільки часу потрібно буде для відновлення млина та запуску його у роботу. Враховуючи те, що 10 років млин не працював, усі його силові частини потребували інвентаризації. Для цього були залучені спеціалісти різного профілю: електрики, механіки, техніки. Завдяки згуртованості та небайдужості вже за 5 днів вдалося досягти результату і відправити першу партію борошна на експертизу.
На початковому етапі також були складнощі з кадровим забезпеченням, адже треба було швидко знайти вузькопрофільних спеціалістів, які знайомі з повним циклом виробничого процесу мелення борошна. І тут на допомогу прийшли колишні працівники підприємства, які доброю порадою та робочою силою допомогли у вирішенні низки проблемних питань.
Міський голова Олександр Кодола подякував усім, хто доклав зусиль до відновлення підприємства. Запуск млина під час активних бойових дій – важливий крок для підтримки життєдіяльності міста. Особливо варто відзначити, що і сьогодні підприємство не припиняє роботу і далі працює для безперебійного забезпечення містян найнеобхіднішим.
25.05.2022