Засідання депутатської комісії з питань законності

20 жовтня у малому залі відбулося чергове засідання постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю. Голова комісії Олег Вікторович Щербак подав на розгляд наступний порядок денний засідання:

1. Про внесення змін в міську цільову програму розвитку КДЮСШ НМО ФСТ «Спартак» на 2017 рік, затверджену рішенням міської ради VII скликання № 11-19/2016 від 26 грудня 2016 року «Про бюджетні програми місцевого значення».

2. Про затвердження детального плану території «Детальний план території для будівництва фізкультурно-оздоровчого комплексу з басейнами (типові будівлі басейну «H2O – CLASSIC») по вул. Незалежності в м. Ніжині».

3. Про затвердження кандидатур до Госпітальної ради Ніжинського госпітального округу.

4. Про перенесення на територію Троїцького кладовища пам’ятного знаку «Братська могила робітників міліції, які загинули в бою з махновцями у квітні 1921 р.», що знаходиться по вул. Стефана Яворського, у сквері ім. М. Гоголя.

5. Про оренду майна комунальної власності м. Ніжина.

6. Про встановлення зменшеного розміру орендної плати.

7. Про внесення змін до рішення Ніжинської міської ради та продовження строку приватизації об’єктів міської комунальної власності.

8. Про виконання бюджету міста Ніжина за 9 місяців 2017 року.

9. Про внесення змін до рішення міської ради 7 скликання від 26 грудня 2016 року № 9-19/20169 «Про міський бюджет м. Ніжина на 2017 рік».

10. Про створення комунальної установи Інклюзивно-ресурсний центр Ніжинської міської ради Чернігівської області.

11. Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти та директора Комунальної установи Інклюзивно-ресурсний центр Ніжинської міської ради Чернігівської області.

12.Різне:

12.1. Про розгляд листа начальника Київського територіального управління М. В. Кривця щодо надання висновку комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, свободи слова та зв’язків з громадськістю про «підпадання» демонтажу меморіальної дошки залізничного вокзалу станції Ніжин під закон про декомунізацію.

12.2. Про розгляд доручення міського голови А. В. Лінника, озвученого на 29 сесії міської ради щодо вивчення питання законності побудови будинку та прибудови до нього, за адресою: м. Ніжин, вул. Братів Зосим, 9.

12.3. Про розгляд листа міського голови А. В. Лінника з проханням розглянути звернення депутата Смаля І. В. щодо отримання неправомірної вигоди депутатами Ніжинської міської ради за підтримку проекту рішення «Про затвердження містобудівної документації «Проект внесення змін до генерального плану м. Ніжина Чернігівської області», озвученого на засіданні 29 сесії 04.10.2017 року.

12.4. Про розгляд заяви громадянки Науменко О. В. щодо можливих корупційних дій з використанням службового стану керівником відділу інспекції з благоустрою Кошелем Ю. В.

Досить дискусійним питанням стало перенесення на територію Троїцького кладовища пам’ятного знаку «Братська могила робітників міліції», що знаходиться у сквері ім. М. Гоголя.

Головуючий засідання зачитав лист Українського інституту національної пам’яті та пояснюючу записку до проекту рішення. У документах йшлося про те, що підставою для перенесення пам’ятного знаку «Братська могила робітників міліції, які загинули в бою з махновцями у квітні 1921р.» може бути тільки рішення центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. Більше того, стаття 22 Закону України «Про охорону культурної спадщини» забороняє переміщення пам'яток та навіть їх окремих деталей. Відповідно до статті 5 цього закону, - рішення про перенесення пам'ятки приймає центральний орган виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини. І тому рішення про можливість чи неможливість перенесення об'єкту може вирішуватись тільки Міністерством культури або державною службою з питань охорони національної культурної спадщини, як представником Міністерства культури. Але і вони будуть розглядати це питання тільки тоді, коли будуть підготовлені документи, які доведуть необхідність перенесення пам'ятника.

Перенесення можна здійснювати тільки у винятковому випадку - якщо неможливо зберегти пам'ятку на тому місці, де вона знаходилась.

Для виконання норм законодавства необхідно виконати наступні вимоги після отримання дозволу центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини:

- отримання дозволів від родичів загиблих.

- проведення ексгумації та перепоховання останків похованих.

Тільки після проведених заходів можливе проведення демонтажу об’єкту та його знесення або перенесення в інше місце.

Перший заступник міського голови Григорій Миколайович Олійник так прокоментував ситуацію, що склалася: «Це неоднозначна подія для міста. З одного боку, на місці поховання окрім розміщеного пам’ятного знаку, - знаходяться і плити по яких ходять люди. Там проходять і різні розважальні заходи. З іншого боку є ряд вимог законодавства. Тому однозначно, - це важливе питання, яке потребує обговорення в якомога ширшому колі громадськості».

Проект рішення «Про затвердження Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти та директора Комунальної установи Інклюзивно-ресурсний центр Ніжинської міської ради Чернігівської області» презентував начальник управління освіти Станіслав Крапивянський та заступник начальника управління Надія Пономаренко. За їхніми словами, проект рішення підготовлений у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 р. № 827 «Про затвердження Порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів державної форми власності». На їхню думку, цей проект рішення може викликати полеміку між тими, хто підтримує такий крок та тими, хто вважає його не доцільним, - тому проект Положення був спочатку поданий на розгляд депутатської комісії та згодом буде оприлюднений на офіційному сайті міської ради.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

23.10.2017