Засідання Громадської ради

17 листопада відбулося засідання громадської ради. На порядку денному були зазначені такі питання:

- Про поточну та перспективну роботу ТОВ «НіжинТеплоМережі»;

- Про формування робочої групи з формування Стратегії розвитку міста;

- Про перенесення святкування Дня міста з 15-го вересня на 06 травня;

- Про ремонт дороги на автостанції, провулок Урожайний (від магазина ДТП до платформи автостанції);

- Різне.

Про поточну та перспективну роботу ТОВ «НіжинТеплоМережі» доповів заступник ТОВ «НіжинТеплоМережі» Володимир Петрович Школьний. На сьогоднішній день опалення та гаряче водопостачання є в усіх будинках Ніжина, які підключені до центрального опалення. Школи, садочки опалюються відповідно до затвердженого графіка та температури повітря. Номінації на газ є до 1 грудня 2017 року. Щоб отримати номінацію на грудень, необхідно сплатити споживання жовтня 100%. Цього року вступив в дію новий кодекс операторів газорозподільних мереж, тому змінились умови обліку газу. Відносно тарифу, було зазначено, що на даний час тариф не є прибутковим, тому що в умовах відсутності монетизації субсидій, в умовах дії 217 постанови Кабінету Міністрів України, підвищення тарифу затвердилось, але надходження «живих» коштів на підприємство не відбулось. Тому підприємство відмовилося від рентабельності. Було запропоновано у місячний термін направити пропозиції для того, щоб місто самостійно вкладало кошти у власні засоби теплопостачання.

Стосовно лічильників, було наголошено на тому, що «Медстандарт» перевіряє всі 100% лічильників, підготовлених до повірки. Половина 2014 року і до 13 жовтня 2017 року були вимоги, коли повірка лічильників води була в тарифі, тобто в 1 кубі спожитої води було від 62 до 66 копійок на повірку лічильника. Після зміни законодавства, а саме 22 червня, Верховна Рада України прийняла закон про комерційний облік теплової енергії, водопостачання, відповідно до якого робиться новий тариф, у який вже не входить плата за повірку лічильників. Цей закон розділяє лічильники на лічильники комерційного обліку і розподільного. До лічильників комерційного обліку належать домові лічильники, ті, що стоять на будинку. Цей закон вимагає поставити лічильники теплової енергії на ввід гарячої води в будинки, а міську раду затвердити окремий тариф на встановлення, обслуговування, ремонт і заміну лічильників. Лічильникі квартирні виводяться в розряд розподільного обліку, тому власник встановлює і обслуговує їх за свої кошти.

Громадянам було рекомендовано, якщо лічильнику більше 15-ти років, не витрачати кошти на повірку лічильника (50% того, що він її не пройде, а кошти не повернуть), а опломбувати вже новий. На даний час 174 грн. коштує пломбування і повірка лічильника. На даний час у нашому місті обслуговується 15 тисяч квартир.

Потому було розглянуто питання про формування робочої групи з формування Стратегії розвитку міста. Про це доповіла начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю Віталіна Пальоха. За розпорядженням міського голови створений оргкомітет, на якому вирішили зібрати робочу групу. На сайті Ніжинської міської ради, у рубриці «Анонси» є можливість заповнити анкету та стати учасником робочої групи або ж прийти в кабінет 9Б, де також є можливість заповнити анкету (заявки приймаються до 24 листопада 2017 р.). Віталіна Василівна висловила прохання подавати заявку лише тим громадянам, які дійсно будуть зацікавлені та зможуть відвідувати семінари, лекції, працювати та проявляти ініціативу. Вже запрошені викладачі, які мають досвід у формуванні стратегії в інших містах, вони навчать, покажуть приклади. Віталіна Пальоха підкреслила, що це складний і довгий процес, але необхідно зробити все правильно, процедурно та нормативно, з максимальним залученням громадськості. Вже 28 листопада відбудеться засідання оргкомітету, де буде формуватися список робочої групи з усіх кандидатів, які зареєструвалися. І вже 5-го грудня проводитимуться навчання професором кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управлінням містом НАДУ при Президентові України Бердановою Ольгою Володимирівною.

Потому, відбулося обговорення проекту рішення міської ради «Про перенесення святкування Дня міста з 15-го вересня на 06 травня», який виноситься на майбутню сесію. Члени Громадської ради підтримали цей проект.

Ще одне питання, яке розглянули, стосувалося ремонту дороги на автостанції, провулок Урожайний (від магазина ДТП до платформи автостанції). Було вирішено звернутися до профільної депутатської комісії з метою детального вивчення даного питання та закласти необхідні кошти у бюджеті 2018 року.

В подальшому планується розгляд питання інвентаризації «НіжинТеплоМережі», тому було обрано дві кандидатури від громадської ради, а саме Гунько В.В. та Ступак М.І. Також було вирішено звернутися до міського голови з проханням створити комісію для обстеження і вивчення ситуації щодо зберігання продуктів харчування та дотримання санітарно-епідеміологічного режиму в дошкільних та шкільних закладах міста. Обидва питання одноголосно підтримані членами Громадської ради.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

20.11.2017